top of page
Aerobic

Aerobic

Aerobics is een efficiënte, actieve fysieke les die vaak op muziek wordt gedaan.

Kracht, flexibiliteit, coördinatie en tact worden getraind.

Aerobics wordt gedaan om:

  • Fitheid te verbeteren 

  • Vetten en koolhydraten te verbranden

  • Het lichaam te vormen 

  • Fysiek en geestelijk welzijn te versterken

Conditietraining

Conditietraining

Deze les is speciaal bedoeld om de conditie te verbeteren.

Het is een combinatie van fitwalk, aerobics en grond-oefeningen.

De les bestaat uit oefeningen op mooie muziek, sport en spel. Bewegingsbeperkingen hoeven geen probleem te zijn, het uitgangspunt is plezier in het bewegen en leren omgaan met eigen mogelijkheden.

Het is een doorlopende groep, dus u kunt op elk moment instappen.

Er wordt onder meer gewerkt aan uithoudings-vermogen, lenigheid, coördinatie, kracht en snelheid. Plezier in sporten staat hierbij voorop!

Chi Kung/Qi Gong

Chi Kung

Chi kung is een verzamelnaam voor een grote verscheidenheid van oefeningen om je energie (chi) op een natuurlijke manier te laten stromen.

Kung betekent 'beoefenen, ontwikkelen, cultiveren'.

Chi kung (qi gong) wordt vaak vertaald als 'werken met energie', of 'energietraining'.

Het is een belangijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeswijzen

door zachte vloeiende bewegingen en het bewust gebruiken van je adem en aandacht stroomt de qi, levensenergie, door je lichaam. Dit stimuleert de zelf genezende kracht van je lichaam, je wordt vitaler, je geest kalmeert en je komt meer in balans.

Dans

Dans

MBvO biedt danslessen aan voor mensen die van dansen houden zonder vaste partner. Bij al deze activiteiten is het niet nodig een dansachtergrond te hebben, het plezier in bewegen staat voorop.

Country line/ western dans/volksdans/wereld dans

Volksdansen bestaat uit een selectie van dansen uit alle landen van de wereld, zowel oude als moderne. Het is daardoor zeer afwisselend: niet alleen door de diverse danspassen en dansfiguren, maar ook door de verschillende soorten muziek. Country line en western dans zijn een deel van volksdansen maar bieden we ook als aprate lessen aan.

Latin Aerobic/Latin country line/Sumba

Lekker dansen op voornamelijk Latijns-Amerikaanse muziek, gebaseerd op Cumbia, Merenque, Bachata, Tango. Door de swingende dansbewegingen worden alle belangrijke spiergroepen getraind en de coördinatie bevordert.

Dansgym/ gym op muziek

Een mooie combinatie tussen dans en oefeningen

Orientaals dansen

Fijn dansen en trainen van je spieren tegelijkertijd!

Fitgym

Fitgym

Het belangrijkste hierbij is: beweeglijk blijven. De oefeningen die wij doen zijn er op gericht om de gewrichten soepel te houden en de spieren te oefenen. Maar u oefent niet alleen spieren en gewrichten, maar ook hart, longen, ingewanden enz. De oefeningen worden meestal op muziek zittend en staand gedaan. U hoeft niet bang te zijn dat de gymnastiek te zwaar zal zijn, u doet alleen wat u kunt en in uw eigen tempo. De behoefte van de deelnemers is een belangrijk uitgangspunt en het aangaan en verstevigen van onderlinge contacten is een belangrijk onderdeel van de lessen.

Fitness

Fitness

Op onze fitness locaties is wekelijks een paar uur een fysiotherapeut aanwezig. Na enkele keren begeleiding door deze fysiotherapeut kunt u, na overleg, zelf aan de slag. U heeft voor de fitness geen speciale kleding nodig, gewoon iets aantrekken wat makkelijk zit en waar u zich lekker in kunt bewegen. Bij fitness worden de bewegingsoefeningen met behulp van oefentoestellen uitgevoerd, zoals een roeiapparaat, fietsen, schouderpully.

Gymnastiek (MBVO Gym)

Gymnastiek

Het belangrijkste hierbij is: beweeglijk blijven. De oefeningen die wij doen zijn er op gericht om de gewrichten soepel te houden en de spieren te oefenen. Maar u oefent niet alleen spieren en gewrichten, maar ook hart, longen, ingewanden enz. De oefeningen worden meestal op muziek zittend en staand gedaan. U hoeft niet bang te zijn dat de gymnastiek te zwaar zal zijn, u doet alleen wat u kunt en in uw eigen tempo. De behoefte van de deelnemers is een belangrijk uitgangspunt en het aangaan en verstevigen van onderlinge contacten is een belangrijk onderdeel van de lessen.

Gymnastiek in water

Gymnastiek in water

Wat is heerlijker dan spieren en gewrichten oefenen in aangenaam warm water. Tijdens deze lessen worden er allerlei bewegingsoefeningen gedaan. In het water gaat alles lichter en makkelijker. Hierdoor worden de gewrichten tijdens het oefenen weinig belast. Door de aangename watertemperatuur kunnen de spieren zich goed ontspannen. Handig voor mensen die de bewegingen voorzichtig willen uitvoeren. Er wordt geoefend in groepjes van ± 15 personen.

Let op: voor deze les moet u zich eerst bij MBVO aanmelden

Kwiek en Beweegroute

Kwiek en Beweegroute

Kwiek maakt gebruik van straatmeubilair in de buurt. De stoeptegels op de route geven de route aan en onderweg vindt u beweegopdrachten op tegels.

Onder begeleiding van een fysiotherapeut loopt u de route, onderweg doet u gezamenlijk de oefeningen. De oefeningen bestaan uit bewegingen uit het dagelijks leven. Zo traint u o.a. uw coördinatie, soepelheid en balans.

Pilates

Pilates

Pilates is een trainingsmethode waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt is. Het is een effectieve workout die spiergroepen tegelijk versterkt en rekt om een evenwichtig en soepel lichaam te krijgen. Het hele lichaam is betrokken bij Pilates maar je traint vooral je rompstabiliteit oftewel core-stability. Met 'core' wordt je romp of je kern bedoeld: een korset van spieren rondom je rug, buik en bekken. Bij het uitvoeren van allerlei bewegingen heb je deze spieren nodig. Een stabiele, sterke kern vermindert het risico op blessures en daarom is het verstandig om de stabiliteit van je kern te trainen.

De oefeningen worden staand en op de mat gedaan Daarbij gebruik je de eigen lichaamsweerstand. De resultaten zijn sterkere kernspieren, een betere houding, meer stabiliteit, toegenomen flexibiliteit en algehele fysieke fitheid.

Sportinstuif

Sportinstuif

Dit is een grote instuif voor 55-plussers die het leuk vinden om een hele ochtend met elkaar te sporten en oefeningen te doen. In het eerste uur doet iedereen mee met de algehele conditietraining, waarbij het hele lichaam aan bod komt. Er wordt gewerkt aan het uithoudingsvermogen, lenigheid, coördinatie, kracht en snelheid, alles afgestemd op de 55-plusser. In het tweede uur kunt u allerlei vormen van sport beoefenen, zoals badminton, tafeltennis en country linedance. Plezier in het sporten staat hierbij voorop!

Tai Chi

Tai Chi

Tai Chi heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een uiterst verfijnd systeem van oefeningen. Het vergt veel concentratie, maar is niet uitputtend of zwaar. Alle oefeningen worden staand uitgevoerd. Tai Chi bestaat uit een serie langzame, continue bewegingen, bedoeld om het hele lichaam te ontspannen en ontwikkelen. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan de volledige reeks bewegingen oefenen. Het doel van de opeenvolging van bewegingen is het opbouwen van innerlijke kracht, souplesse, weerstand en uithoudingsvermogen. Het concentratievermogen, coordinatie en innerlijke evenwicht verbeteren en het heeft een diepgaand effect op het zenuwstelsel.

Weerbaarheid

Weerbaarheid

Veel ouderen zijn ’angstig’ op straat. Een gevecht verlies je als oudere altijd. Maar er zijn trucjes waarmee je de tegenstander te vlug af kunt zijn of verrassen. Het is belangrijk om je zelfverzekerd en weerbaar op te stellen op straat, dan is de kans om aangevallen te worden kleiner. Deze training helpt u hierbij.

Inhoud:

  • warming-up, conditie-oefeningen

  • goede houding en balans

  • beoordelen van een bedreigende situatie

  • technieken om jezelf te verdedigen

Yoga/Yoga op stoel

Yoga

Yoga bevordert de gezondheid, verhoogt de weerbaarheid en maakt spieren en gewrichten soepeler. U leert spanning los te laten en de concentratie te verbeteren. Yoga is een bewegingsvorm waar bewustzijn en ontspanning van lichaam en geest centraal staan. Niet kijken naar wat er niet (meer) mogelijk is, maar genieten van wat er wel kan en dat versterken. De oefeningen worden op een mat op de grond of zittend op een stoel gedaan.

Deze les is geschikt voor iedereen die wil bewegen en voor alle leeftijden. Ook erg fijn voor mensen die herstellende zijn van een operatie of ziekte. Kledingadvies: makkelijk zittende kleding, bij voorkeur een joggingbroek of legging en een t-shirt en vest.

bottom of page